OVAKO JE IZGLEDAO ORIGINALAN SPOT ZA PESMU ĐURĐEVDAN: Zbog ovoga je bio STROGO ZABRANJEN, isplivalo PAR SCENA
Spot za pesmu Đurđevdan, Foto: Printscreen/youtube/Quay

pažnja

OVAKO JE IZGLEDAO ORIGINALAN SPOT ZA PESMU ĐURĐEVDAN: Zbog ovoga je bio STROGO ZABRANJEN, isplivalo PAR SCENA

Spot je sačuvan samo u nekoliko scena, i po njima možemo da vidimo da je bend, sem Alena bio u srpskoj narodnoj nošnji koja je trebala da asocira na narodni orkestar, s obzirom da je i sama pesma narodnjak

Objavljeno: 08:06h

Pesma „Đurđevdan“ našla se na albumu Dugmeta „Ćiribiribela“, mada je prethodno verzija pesme Ederlezi bila deo filma Emira Kusturice „Dom za vešanje“. Kad pomislimo na televizijski spot pesme „Đurđevdan“ setimo se onog sa isečcima iz samog filma, kao i na onaj u kom glumac Davor Dujmić najavljuje bend na nastupu u kafani.

Ipak, u startu je muzički spot za ovu pesmu bio drugačije zamišljen, tako da je isprovocirao neke od samih članova Bijelog Dugmeta, a kasnije i one koji su ga pogledali. Spot za pesmu je izašao 1988. i emitovan je samo jednom na Televiziji Beograd i kako je Goran Bregović za dokumentarnu seriju Rokovnik izjavio, ljudima je izgledao kao neki četnički spot.

Deliće zabranjenog spota „Đurđevdan“ možete pronaći na OVOM LINKU.

„Radili smo spot u selendri nekoj na Kosmaju, blizu vikendice koju je imao Bata Živojinović. Mi smo prvo mislili da će to biti zezanje, ali onda se ispostavilo da je to mnogo ozbiljnije nego što smo mi mislili. Naravno, Srbi su prvi videli i skinuli sa programa“, rekao je Bregović uz konstataciju da je Televizija Beograd snimila, a kasnije i odbila da emituje taj spot.

Iako je Bregović naglasio da je njima sve to bilo zezanje, nisu svi dleili to raspoloženje u bendu. Alen islamović, pevač benda je u startu rekao da mu se to ništa ne dopada.

„Raka Marić naš menadžer je dobio poziv iz televizije Beograd, da radimo spot van Beograda. Međutim, počeli su da se pojavljuju statisti kao i ekipa iz okolnih kuća koja nam je davala čudne uniforme, koje se meni iskreno nisu dopadale. Bile su bez obeležja ali su bile proratničke obojene. Bilo je tu i kubura, pištolja, kama, noževa“ ispričao je Islamović za Rokovnik.

„Trebali smo to da obučemo i da svako sebi odabere po nešto, ja sam rekao Raki da neću obući ništa. Ako je ultimatum da treba nešto da obučem, ja ću napustiti snimanje a možda i Bijelo dugme“.

Bregović kao šef benda je reagovao, pričao je sa rediteljem da se ne preteruje, već da se uzme samo poneki detalj sa te garderobe, a Alen da se ne presvlači već da bude onakav kakav jeste.

„Scene su bile jako čudne. Podsećalo je na neki veselu svadbu koja je bančila i pijančila, ali je svadba bila previše nauružana“ ispričao je Islamović.

Spot je sačuvan samo u nekoliko scena, i po njima možemo da vidimo da je bend, sem Alena bio u srpskoj narodnoj nošnji koja je trebala da asocira na narodni orkestar, s obzirom da je i sama pesma narodnjak. Ipak, u vremenu pred sam raspad zemlje i rat koji je mirisao u vazduhu, ovo je bila dovoljna provokacija za one, pre svega druge veroispovesti i nacionalnog opredeljenja .

Novi spot je snimljen a „Ćiribiribela“ će ostati poslednji album Bijelog Dugmeta. Bregović će kasnije pričati da kad su krenuli na turneju dočekivali su ih srpske i hrvatske zastave u halama i nacionalistički uzvici, tako da su osećali da za Dugme u takvoj atmosferi više nema mesta.

02:47

LEGENDARNA PESMA IZ 2000-tih JE BIOGRAFSKA! Natalija i Sani otkrili kako je nastao vanvremenski hit: Bili smo na granici razvoda

(Espreso/city magazin/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.